TTYD Hakkında
TTYD’nin Amacı
1988’de kurulan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), turizm sektöründe yatırımcı-işletmeci olarak faaliyet gösteren üye yapısıyla, yurt turizminin gelişip güçlenmesi ve ülke ekonomisine giderek büyüyen ölçülerde katkılarda bulunulması için mevcut ve gelecekte yapılacak plan, program ve girişimlere destek olmak amacıyla proje ve çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşudur.
Büyük ölçekli yatırımcı ve işletmecilerden oluşan TTYD, kuruluşundan bu yana sektörün temel vizyonu ve uzun vadeli stratejileri üzerinde çalışarak Türk turizminin dünya lideri konuma gelmesini amaçlamaktadır.
Öncelikli hedefi stratejik diyaloglar kurmak olan TTYD, bu stratejileri kurmak için turizm yatırımcılığının ülke ekonomisine katkılarını kamuoyuna anlatmakta ve Türkiye’nin dünya turizminden aldığı payı yükseltmek için çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, turizm yatırımcılarının karşılaştığı sorunları çözmek için aktif bir rol üstlenmektedir.
Üye Yapısı
TTYD, turizm sektöründe geniş bir ağı temsil etmektedir:
- 250.000’den fazla yatak kapasitesine sahip konaklama tesisleri,
- 25.000 uçak koltuğu,
- 16 havaalanı,
- 15.000’den fazla yat kapasiteli marinalar,
- Türkiye’deki tüm kruvaziyer limanları,
- 7 büyük tur operatörü
TTYD, turizm sektöründe yaklaşık 70 milyar USD değerindeki özel sektör yatırımını temsil etmektedir. Dernek, turizm sektörünün büyümesini ve dönüşümünü desteklemek için akademik kurumlar, araştırma kuruluşları ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak kapsamlı stratejiler ve projeler geliştirmektedir.
TTYD’nin Üyelikleri
TTYD, uluslararası turizmde lider rolünü güçlendiren önemli küresel kuruluşlarda üyeliklere ve pozisyonlara sahiptir. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:
- Dünya Turizm Örgütü (UNWTO): TTYD, bu üyelik aracılığıyla küresel turizm politikalarına ve girişimlerine aktif olarak katkıda bulunmaktadır.
- Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC): Bir üye olarak, TTYD sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek amacıyla seyahat ve turizmdeki küresel liderlerle iş birliği yapmaktadır.
- Turizm İstişare Kurulu (TİK): TTYD, ulusal turizm stratejileri ve politikaları konusunda danışman üye statüsünde bu kurula katılmaktadır.
- Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK): TTYD, TİSK üyeliği ile iş dünyası ve çalışma hayatı ile ilgili gelişmelere katkı sağlamakta ve işverenleri temsil eden ortak politikalar geliştirilmesine destek vermektedir.
- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK): Kurucu üye olarak TTYD, Türkiye’nin uluslararası ekonomik ilişkilerini geliştirmek için iş birliği yapmaktadır.
- Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TÜGEV): TTYD, turizm gelişimi ve eğitim girişimlerini destekleyen bu vakfın kurucu üyelerindendir.
- Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV): Yönetim kurulunda yer alan TTYD, Türkiye’de Avrupa Çevre Eğitim Vakfı’nı (FEEZ) temsil etmektedir.