TTYD Başkanı Oya NARİN 4. One Istanbul Series Etkinliğine Panelist Olarak Katıldı

ICVB tarafından 8 Mayıs 2020 Cuma günü saat 16:00’da gerçekleştirilen “4. One Istanbul Series: Kriz Süreçlerinde Kurumların Rolü ve Ortak Hareket Alanları” başlıklı online etkinliğe TTYD Başkanı Oya NARİN panelist olarak katıldı.

İTO Başkanı Şekib AVDAGİÇ, TUROB Başkanı Müberra ERESİN, ICCA CEO’su Senthil GOPİNATH ve TÜRSAB Başkanı Firuz BAĞLIKAYA’nın da panelist olarak katılım sağladığı etkinlikte turizm sektörü liderleri Covid-19 pandemisi sürecinde sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Etkinlikte Türkiye turizm ve seyahat endüstrisinin yönünü belirleyen kurumların pandemi sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmalar, geriye dönüş için hangi kısa, orta ve uzun vade stratejileri, sektörel bazda kurulabilecek iş ortaklıkları, turizm ekosisteminin bugünkü ve gelecek krizlere dayanıklılığını artırmak için nasıl katkı sağlanabileceği konuları masaya yatırıldı.

TTYD Başkanı Oya NARİN konuşmasında ‘’yaşadığımız sürece ilişkin Turizm İstişare Kurulu (TİK) olarak yaptığımız çalışmalarda önemli aşamalar kaydettik. Ancak sertifikasyon ve operasyonel konular ile ilgili endişeler taşımaktayız. Operasyona bir an evvel geçmek istemek ile beraber tedarik zincirinde çözülmemiş konular mevcut’’ sözlerine yer verdi.

Sektörün yeni normale uyum sağlayabilmesiyle ilgili olarak ‘’yeni dönemde daha farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Mücbir sebep kapsamına giren sektörlerin içerisinde en riskli sektör turizm’’ şeklinde konuşan NARİN, sektörel bazda yapılan tüm çalışmaların TİK kapsamında yürütülmesi gerektiğinin ve sorunların el birliği ile çözülebileceğinin altını çizdi.

NARİN ‘Krize çok dayanıklı bir yapımız var. Bu ve benzeri krizleri Türkiye hep atlattı. Ekonomik destek paketi ve diğer tedbirler ağırlıklı olarak Mart ayında ve sezonun Mayıs ayında açılacağı öngörülerek açıklandı. Ancak sektörün kalkınmanın önemli bir taşıyıcısı olduğundan hareketle ve bu sene alacağı darbe göz önünde bulundurularak planlı ve programlı bir şekilde know-how’ımızın yitirilmesini engelleyecek, insan kaynağının dağılmasına mani olacak bir yıllık bir küvöz dönemi uygulanmalı. 2021 ve sonrası için çok daha iyi bir süreç öngörüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Seyahat acentelerine, tur operatörlerine, başta havayolları olmak üzere ulaştırma ve konaklama sektörlerine destek verilmesinin öneminin vurgulandığı toplantıda Başkan NARİN, KGF modellerinin herkesi koruyacak şekilde turizme münhasır bir modelle düzenlenmesi; eş zamanlı olarak da sektörün mevcut borç yükünün yeni bir finansman modeli ile ötelenmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda sorunların çözümüne giden yolun birlikte hareket etmek olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.