Antalya’nın mayıs verileri belli oldu

Turizmci Recep YAVUZ, Facebook hesabında Antalya’nın mayıs ayında ve yılın ilk 5 ayında aldığı yabancı ziyaretçi sayılarını değerlendirdi. Buna göre, Antalya yılın ilk 5 ayında 2 milyona yakın ziyaretçi ağırlarken, bunun yaklaşık 1 milyonu kenti mayıs ayında ziyaret etti.

YÜZDE 65 ARTTI AMA…

Sezonun nasıl geçeceğine ışık tutması bakımından, mayıs ayı verileri büyük önem taşıyordu. Açıklanan verilere göre, mayıs ayında Antalya’yı ziyaret eden yabancı turist sayısı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 65 oranında arttı. Sayısal artış 417 bin civarında olurken, toplam artışın, Rus turist sayısında yaşanan 500 binlik artışın altında kaldığı görüldü. Bu durum, Rusya’nın diğer ülkelerdeki kaybı kapatma konusunda neredeyse tek başına kaldığını ortaya koyuyor.

Mayıs 2017’de Antalya’yı ziyaret eden yabancı turist sayısı 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 20; 2014 yılının mayıs ayına göre ise yüzde 27 geride kaldı.

‘2014-15 YAKALANAMAZ, 7-7.5 BANDINA ULAŞILABİLİR’

Recep YAVUZ’un değerlendirmelerine göre, bu sene 2014-15 rakamlarını yakalamak çok zor olsa da, 2016 rakamlarının üzerine çıkarak 7-7.5 milyon bandına ulaşmak mümkün görünüyor.

YAVUZ, sektörün Rusya pazarına odaklandığı bir tabloda, Avrupa’da bazı ülkelerden gelen turist akışının neredeyse durma noktasına geldiğine dikkat çekiyor. Buna göre, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, İskandinav ülkeleri ve Çek Cumhuriyeti, 3 yıl önceki sayılarının çok çok altında.


‘DÜNYADAKİ YATAK OBEZİ OLAN TEK ÜLKEYİZ’

Bütün bu düşüşün fiyatların en dip yaptığı dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken YAVUZ, ”Sezon başladı ve her otelci otelinde müşteri ister. Ancak isimli ve marka oteller fiyatlarını bir nebze koruyabildiler. Bu da iki elin parmaklarını geçmez. Zira son 5 yılda yatak kapasitesi çok arttı ve normal sezonda bile dolulukların yakalanması zor olmaya başlamıştı. Bu yatak kapasitesini 11 milyon turist geldiği 2015 yılında bile doldurmak mümkün değildi. Krizli 2016 yılında bile ilave oteller yapıldı, hatta yeni temeller atıldı. Dünyadaki yatak obezi olan tek ülkeyiz.” değerlendirmesini yaptı.

‘ANTALYA EN AZ 70-80 ÜLKEDEN TURİST ALMALI’

Bu kapasiteyi tek başına Avrupa ya da Rusya’nın doldurabilmesinin mümkün olmadığını belirten YAVUZ, Antalya’nın pazar çeşitliliğini koruması ve en az 70-80 ülkeden turist alması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: turizmguncel.com