Barlas Küntay Ödüllerinde Sağlık Turizmi Kazandı.

Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TYD) Kurucusu ve Onursal Başkanı Barlas Küntay anısına düzenlenen Turizm Araştırma Ödülleri’nin sahipleri bu yıl Ankara Sheraton Otel’de Denizbank’ın katkılarıyla düzenlenen törenle belli oldu.

TYD Başkanı Murat Ersoy, yatırım kararlarıyla turizm sektörünün bugüne gelmesinde katkısı olan Barlas Güntay’ı rahmetle anarak başladığı konuşmasında, turizm sektöründe Türkiye’de bugüne kadar 80 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu sayede sektörün direkt ve dolaylı 3 milyon kişiye iş olanağı sunduğunu kaydeden Ersoy:

“Şu an Türkiye’de sektörümüzdeki yatak kapasite 1 milyon 600 bin seviyesinde. 2015’i baz aldığımızda turizm sektörünün 35 milyar dolar yıllık geliri, 90 milyar dolar Türkiye ekonomisine katkısı var.” dedi. Turizm sektörünün gelişmesi için yen fikirlere ihtiyaç duyduğunu kaydeden Ersoy, “Turizm sektörünün genişlemesi, sektörün pazarlanması, değişik yatırımların gerçekleşmesi için sektörün yeni fikirler arayışı içindeyiz. Amacımız her sene ileriye dönük ufuk açacak vizyonlar yaratacak projelere ön ayak olmak. TYD olarak genç ve yeni fikirleri teşvik etmek amacıyla da Barlas Küntay ödüllerini düzenliyoruz.” dedi.

Turizm Araştırma Ödülleri’nde birincilik ödülünün sahibi, “Sağlık Turizminde Keşfedildikçe Büyüyen Ülke Türkiye; Pazar Analizi ve İzlenmesi Gereken Stratejiler” çalışmalarıyla Prof. Dr. A. Akın Aksu, Prof. Dr. Doğan Gürsoy ve Prof. Dr. M. Gamze Aksu oldu.

İkincilik ödülüne “Bir Turizm Çeşidi Olarak Türkiye’de Sağlık Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler ve Türkiye Ekonomisine Katkısı: İstanbul Sağlık Park Modeli Önerisi” çalışmaları ile Prof. Dr. Osman Karkacıer ve Dr. Hasan Gül layık görüldü.

Üçüncülük ödülü ise iki ayrı gruba verildi. İlk grup “Türkiye’de Sağlık Turizmine İlişkin Stratejiler ve Temel Çıkarımlar: Bireylerin Medikal Turizm Algıları Üzerine Bir Alan Araştırması” çalışmaları ile Doç. Dr. Özgür Aslan Arş. Gör. Sevinç Aslan olurken, ikinci grup ise “Bir turizm çeşidi olarak Sağlık Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler ve Türkiye Ekonomisine Katkıları; Sorunlar ve Fırsatlar” çalışmaları ile Prof. Dr. İsmail Bircan, Yrd. Do. Dr. Gonca Güzel Şahin, Yrd. Doç. Dr. Ceyhan Çiğdemoğlu, Öğr. Gör. Dr. Elif Eşiyok Sönmez, Arş. Gör. Buğra Erdal, Nermin Gül Çağlar layık görüldü. Murat Ersoy ödüllere verdiği destek sebebiyle Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’e de özel teşekkürlerini iletti.

TURİZİMCİLER EXİMBANK PROTOKOLÜNÜ BEKLİYOR

Turizm sektörünün yatırımcılarını bir araya getiren Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, turizm sektörünün Türkiye ile birlikte son iki yılda birçok aksiliği yaşadığını belirterek, yeni yılla birlikte sektörü tekrar canlandırmak için 3 konuda açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in aralık ortasında yaptığı açıklama ile kredi garanti fonu teminatı ile turizm sektörünün ve taşımacılarının ihracatçı kapsamına alındığını ve düşük maliyetli Eximbank finansmanı kullanma imkanının sağlandığının altını çizen Murat Ersoy:

“Bu güzel ve atılması gereken çok önemli bir adımdı ama halen kredi garanti fonu ile Eximbank arasında beklenen protokol imzalanmadığı için hayata geçirilemedi, bu projenin ocak bitmeden hayata geçirilmesi sektör adına çok önemli. Taşımacılar, Türkiye’nin tatil cennetlerine hedef pazarlardan tarifeli sefer yapma finansal yükünü üstlenmek için bu kararı bekliyor. Nitekim ardından tarifeli seferler ilan edilecek ve yolcular sağlanacak.” dedi.

Sektörün ayrıca alternatif pazarlara da yatırım yapması gerektiğine vurgu yapan Ersoy, “Nitekim son 2 yılda Avrupa pazarında yaşadıklarımızı gördük. Bundan sonra yine benzer durumları yaşamamak adına, hem de Avrupa pazarı alternatif pazar arayışına geçtiği için bizim de alternatif pazarlara yatırım yapmamız şart” diye konuştu.

“Turizmde parakende pazarlamaya geçilmeli”

Turizm sektörünün canlanması için en önemli unsurun ulaşım olduğunu kaydeden Ersoy, “Bugüne kadar toptancılık sistemi üzerinden pazarladığımız turizm sektörünü bugünden sonra perakendecilik üzerinden pazarlamamız gerekiyor. Artık dünyada uzak diye bir kavram kalmadı. Her şey bir tık mesafesinde. En önemli unsur ise ulaşımın sağlanması. Kolay ve hızlı olmalı. Bununla ilgili yatırımları ulaştırma bakanlığının verdiği teşvikler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hayata geçecek. Yakıt destekleri bu sene ileriye dönük bütün yıl boyunca peşinen iade edildi, bu destek havayolu sayısı artırılarak yapıldı, bu sayede birçok havayolu şirketi ve tur operatörü 2017 planlarına tekrar Türkiye’yi aldı.” açıklamasında bulundu.

“Turizmde ilk 3’e girmememiz için sebep yok”

Törende Turizm sektörüne yönelik açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise, Türkiye’nin bütün turizm türleri açısından potansiyel bir ülke olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Turizmde birkaç ülkeye bağlı ve genelde deniz, kum güneş turizmine hapsolmuş gibi görünen pazarın diğer turizm türleriyle genişletilmesi için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizmi, eğitim turizmi, macera turizmi, tarih turizmi, kış turizmi, gastronomi turizmi gibi pek çok turizm alanlarında dünyanın önde gelen destinasyonlarından biri olmayı çoktan hakketmiş bir ülkeyiz. Bu alanlardaki gerçek potansiyeli ortaya çıkarmak için sektör temsilcileriyle güzel çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Pazarları çeşitlendirdiğimizde ve potansiyeli değerlendirdiğimizde ilk 3’e girmemek için bir nedenimiz yok.”

Pazarı çeşitlilik canlandıracak

Türk turizminin kısa zamanda hak ettiği yere geleceğine vurgu yapan Avcı şöyle devam etti: “Bu yılki Barlas Küntay Araştırma Ödülleri’nin konusunun bir turizm çeşidi olarak Türkiye’de sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik stratejiler ve Türkiye ekonomisine katkısı olarak belirlenmesini çok anlamlı buluyorum.

Turizm alanında sıkıntılı dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde Türkiye’yi dar boğazdan çıkaracak formülün de sağlık projeleri gibi alternatif turizm çeşitlerin olduğu kanaatini taşıyoruz.”

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği

1988 yılında, başlıca Turizm Yatırımcıları tarafından kurulan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), kurulduğundan bu yana Turizmin ve Turizm Yatırımcılarının çeşitli sorunlarının çözümünde yardımcı olan, kamuoyuna Turizm Yatırımcılığının önemini anlatan, ülkemizin dünya turizminden aldığı payı her geçen gün biraz daha arttırmak için çaba sarfeden, Turizm sektöründe yatırım yapan kişileri ve şirketleri temsil eden bir sivil toplum kuruluşudur.TYD, Turizm Yatırımlarını ülke turizminin ve ekonomisinin gelişmesinde daima önemli bir güç olarak görmektedir Konaklamadan yat limanına, turist taşımacılığından tur operatörlüğüne, alışveriş ve eğlence merkezlerinden golf tesislerine kadar turizmin ana dallarındaki başlıca yatırımcı ve işletmecilerini bünyesinde toplayan TYD, bugün itibarı ile 285 bin yatağa, 42.760 uçak koltuğuna , 11.200 marina / yat kapasitesine sahip olup, sektörde yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlamanın yanında, özel sektörün Turizme yaptığı toplam 24 milyar Dolarlık yatırımın 2/3’ ünün karşılığı olan 16 milyar Dolarlık yatırım portföyünü temsil etmektedir.

www.ttyd.org.tr

DenizBank Hakkında

DenizBank, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlama hedefi ile bir kamu iktisadi teşebbüsü olarak 1938 yılında kurulmuştur. 1997 yılının başında, bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan DenizBank’ı, Avrupa’nın önde gelen finans gruplarından Dexia Ekim 2006’da bünyesine katmıştır. 6 yıl boyunca Dexia’nın ana hissedarlığında faaliyetlerini sürdüren DenizBank, 28 Eylül 2012 itibariyle Rusya’nın en büyük ve köklü bankası Sberbank çatısı altında hizmet vermeye devam etmektedir. DenizBank, kısa süre içerisinde Türkiye’nin sayılı bankalarından biri haline gelmiştir. 2003 yılında çeşitli finansal hizmetleri aynı çatı altında toplayan bir “finansal süpermarket” oluşturmak amacıyla DenizBank Finansal Hizmetler Grubu kurulmuştur. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun, Türkiye’nin 81 ilinde, iştiraklerin şubeleri dâhil toplam 766 şubesi ile 15 bine yakın çalışanı bulunmaktadır. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nda DenizBank’ın yanı sıra yedi yerli ve üç uluslararası finansal iştirak, beş yerli finansal olmayan iştirak ve Bahreyn’de bir şube bulunmaktadır. DenizYatırım, Ekspres Menkul, Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, DenizPortföy Yönetimi, DenizLeasing, DenizFaktoring, Destek Varlık Yönetim, Intertech, DenizKültür, Deniz Kartlı Ödeme Sistemleri, Açık Deniz Radyo-TV ve Bantaş Grubun yerli; EuroDeniz, DenizBank AG ve DenizBank Moscow ise uluslararası iştirakleridir.

www.denizbank.com / www.facebook.com/DenizBank / twitter.com/DenizBank

Sberbank Hakkında

Sberbank, Rusya’nın en büyük bankasıdır ve Rusya’daki bankacılık sektörü aktiflerinin yaklaşık üçte birini elinde bulundurmaktadır. Sberbank’ın ana hissedarı olan Rusya Merkez Bankası, banka hisselerinin %50’si ile bir adet oy imtiyazlı hissesine sahiptir. Bankanın diğer hisseleri 244,000’den fazla gerçek ve tüzel kişiye aittir. 17.000’e yakın şubesi ile Rusya’daki en geniş şube ağlarından birine sahip olan Sberbank’ın uluslararası operasyonları Kazakistan, Ukrayna ve Belarus’u kapsayan Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesinin ötesinde Sberbank Europe AG ile Orta ve Doğu Avrupa’da sekiz ülkeye, DenizBank ile de Türkiye’ye kadar uzanmaktadır. Almanya ve Çin’de temsilcilikleri, Hindistan’da bir şubesi bulunan Banka, Sberbank (Switzerland) AG ile İsviçre’de de faaliyetlerini yürütmektedir. Sberbank ayrıca, Sberbank CIB ile yatırım bankacılığı, finansal danışmanlık ve global piyasalarda işlem yapma hizmetleri de sunmaktadır. Sberbank, Rusya Merkez Bankası tarafından verilen 1481 no’lu genel bankacılık lisansına sahiptir. Bankanın resmi web siteleri:

www.sberbank.ru / www.sberbank.com