TTYD VE TÜSİAD TURİZMDE DÖNÜŞÜM SENARYOLARI RAPORU’NU AÇIKLADI

Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından, TÜSİAD işbirliğiyle hazırlanan Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu’nun tanıtım lansmanı, 6 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 10.00-12.30 saatleri arasında Conrad Istanbul Bosphorus’da gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TTYD Başkanı Oya NARİN, Türkiye turizminin ciddi bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Raporun, turizm sektörünün kendi sınırları içerisinde kalırsa ne olacağını, nasıl olması gerektiği ve neler yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Raporda yer alan dönüşüm senaryolarının hayata geçirilmesi durumunda 2033 yılından itibaren ülkeye gelen turist sayısının 104 milyona, Türkiye turizm gelirinin 119 milyar dolara, kişi başına turist harcamasının 1.150 dolarına çıkabileceğini belirten NARİN, senaryoların uygulanması halinde işsizlik oranının 7.6’ya düşeceğini ve yaratılan ek turizm gelirinin dönem GSYH artışını ortalamada 1.6 puan yukarıya çekeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu’nun çok ciddi bir bilimsel çalışmanın ürünü olduğunun altını çizen NARİN, bu çalışmanın gelecek 30 yıla yön vereceğini, raporun amacının 2033 yılına kadar Türkiye turizminin kalkınmadaki pozisyonunu daha da büyütmek, etkisini artırmak ve bir yol haritası çizmek olduğunu da sözlerine ekledi.

“Önceliğimiz Zihniyet ve Vizyon Değişikliği”

Turizmde Dönüşüm Senaryoları Tanıtım Toplantısı’nın açılışında konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, 2018 yılı sonunda turizmde politika değişikliğine gidildiğini belirterek ‘’Önceliğimiz zihniyet ve vizyon değişikliği. Bu bağlamda Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu’nu çok anlamlı buluyorum. Raporu inceleme şansım oldu.

Raporda değişimin temel eksenleri olarak fiziksel dönüşüm, 3. yaş turizmi, turizm rezidansları ve tanıtım atağı ön plana çıkarılmış. Bunlar yapılması gereken programlar ve biz bakanlık olarak zihniyet ve vizyon değişikliğine gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zihniyet değişiminin ise öncelikli olarak devlet ile başlaması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Bakan ERSOY, 2019 yılında 51 milyon turist, 34 milyar dolara yakın turizm geliri, kişi başı gecelik gelirde de 71 dolar seviyesinin yakalanacağını, kesin rakamların ay sonunda açıklanacağını söyledi.

Bu yıl ise rakamları yukarı çekerek 58 milyon turist, 40 milyar dolardan fazla turizm geliri ve kişi başı gecelikte de 78 dolarlık geliri elde etmeyi hedeflediklerini aktaran ERSOY, 2023’te de 75 milyon turisti, 65 milyar dolar turizm geliri, kişi başı gecelikte de 91 dolar geliri hedeflemeyi planladıklarını anlattı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone KASLOWSKI ise konuşmasında sektörün sosyal ve teknolojik dönüşümlerden, değişen tüketici beklentilerinden fazlaca etkilendiğini, tüm bu değişikliklere uyum sağlamak için tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu ve bu dönüşüme entegre olunması gerektiğini söyledi. KASLOWSKI ‘’Bu çerçevede tanıtım araçlarının güçlendirilmesi, yatırımların yenilenmesi, turizm trendleri dikkate alınarak yeni yatırımlara devam edilmesi, altyapının güçlendirilmesi gereklidir. Bugün paylaşılan çalışmada yer alan önerilerin turizm odaklı stratejilerde yer bulmasını dilerim. Hedefimiz, ekonomik kalkınma, sosyal ve kültürel yakınlaşma fırsatlarından azami katkıyı ülkemize taşımak olmalıdır.’’ şeklinde konuştu.

Rapor tanıtımını takiben gerçekleşen ‘’2033’e Doğru Türkiye Turizmi’’ panelinde ise konu farklı yönleri ile tartışıldı.

Moderatörlüğünü TÜSİAD Kalkınma Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Batu AKSOY’un yaptığı panelde, Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar BİLGİLİ, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İMAMOĞLU, ZAY Strateji Başkanı, TTYD Başkan Danışmanı Zafer Ali YAVAN ve Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan GÜLDAĞ konuşmacı olarak yer aldı.

Raporun tamamını indirmek için tıklayınız.