TTYD Başkanı Oya NARİN, ANSİAD 11. Olağan Toplantısı’nda Konuştu

TTYD Başkanı Oya NARİN, 10 Eylül 2019 Cuma günü ANSİAD 11. Olağan Toplantısı’na katıldı.

ANSİAD Başkanı Akın AKINCI’nın açılış konuşmasının ardından söz alan NARİN, konuşmasına ‘’turizmin insanlara ne kadar büyük değer kattığını 80’li yılların başından beri gelen süreç içerisinde görünce, turizmci olup bunu Türk insanına ve dünyaya anlatmamız gerektiğini hissettim ve bu yola gönül verdim’’ ifadeleri ile başladı.

NARİN, Türk turizminin 60’lı yılların sonunda Turizm Bakanlığı’nın kurulması ve Batı Antalya Projesi’nin ilk adımların atılmasıyla oluşturulan yapılaşma ile birlikte İskenderun’dan Çanakkale’ye kadar planlandığını ve burada Ege Sahilleri’nin dışında çok ciddi bir alan yaratıldığını kaydetti. 80’li yılların başlarında konaklama tesislerinin çok kısıtlı imkân ve kapasiteler ile çalıştığını, daha sonra gelen Turizm Teşvik Kanunu ile imkânların iyileşmeye başladığını hatırlatan NARİN, ülkenin turizm planlamasının İspanya ve Avrupa’nın diğer ülkelerine göre 30 yıla yakın bir gecikme ile başlamasına rağmen bugün dünyada herkesin gıpta ile baktığı önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu sözlerine ekledi.

Oya NARİN TTYD’den de bahsettiği konuşmasında derneğin amacının Türk turizmindeki yatırım ve yatırımcının sorunlarına çözüm bulmak, stratejik ve vizyoner çalışmalar yapmak olduğunu söyleyerek, TTYD’nin Türkiye’deki 50 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil ettiğini ve derneğin 200 bin nitelikli yatak, marinalar, uçaklar ve havalimanlarına sahip üyesi bulunduğunun da altını çizdi.

TTYD’nin hazırladığı Turizmde Dönüşüm Raporu kapsamında turizm ile ilgili bazı değişikliklerin yapılması halinde, sektördeki orta ve uzun vadeli büyümenin daha da güçleneceğini vurgulayan NARİN, konu ile alakalı uygulamaya koyulması gereken ana başlıkları şöyle sıraladı:

Sağlık ve 3. Yaş Turizmi’nin ele alınması

Trakya’dan İskenderun’a kadar olan kıyı şeridinin yeni bir vizyon ile tekrar rehabilite edilmesi

Sürdürülebilir turizm tedbirlerinin alınması

Tanıtımın ön plana çıkması

Oya NARİN, bu raporda yer alan konuların ele alınması halinde turizmin istihdama ve büyümeye olan katkısı konusunda çok ciddi rakamlar ortaya çıktığını ve sektörün büyümeye olan katkısının %1’e ulaşılabileceğini, bununla beraber 100 milyon dolar, 100 milyon turist hedefine varılmasının mümkün olduğunu bu teknik raporda ortaya koyduklarını açıkladı. Meselenin yatak kapasitesini artırmaktan ziyade niteliğini değiştirmek olduğunu söyleyen NARİN, dışarıda Alanya’dan Kaş’a kadar olan alanda büyük bir master plan içerisinde Miami’de yapıldığı gibi yeni bir plan ile her yerde, her kasabada yeni bir hayat, yeni bir doku yaratılması gerekliliğini vurguladı.

Başkan NARİN, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bu ülkeyi seven, bu ülkeye gelip de burada ev sahibi olmak isteyen insanlara evlerimizi hayatlarımızı açmalıyız. Onlara yeni ürünler sunmalıyız. Onun için gerek Kemer, gerek diğer bütün diğer kasabalarımızda bir life style yaratmamız gerekiyor.’’

Yeni yaşam alanları yaratmanın fark yaratacağı üzerinde duran NARİN: ‘’Bu yaşam dokusunu yaratmamız için gastronomi, alışveriş, spor, doğa gibi eksiklikler ve üniversitelerin fakültelerinin bu bölgelere açılarak burada 365 gün hayat yaratılması konularından da Turizm Dönüşüm Planı’nında bahsediyoruz.

Sağlık Turizmi ve 3. Yaş Turizmi için ise bu plan içerisinde ağırlık olarak çok sıcak olmayan bölgeleri öngörüyoruz. Özellikle 3. Yaş Grubu için. Bunlar tabii bizim önerilerimiz. Ve diyoruz ki Trakya ve Kuzey Ege Bölgesi’nde muhakkak 3. Yaş Grubu’nun uzun süre kalabileceği yaşam alanlarının yaratılması önem teşkil etmekte. Hesaplarımıza göre; tesislerin %20’sinin belli bir oranda dönüşümü halinde 12 milyar dolarlık bir ilave gelir 6 yıl içerisinde çok fazla yatırım yapmadan ama dönüştürerek ortaya çıkacak.Hepimizin bildiği gibi yeni misafir kitlesi, dünyanın genç nüfusu 35 altındaki yaş gurubu artık organize seyahati tercih etmiyor. Özgünlük arayışındalar ve  ülkenin kültürü ile entegre olmak istiyorlar. Bizim bu entegrasyonu da Antalya’da muhakkak sağlamamız gerek. Miami’de turist sayısı 16,5 milyon. Antalya, Miami’ye çok benziyor aslında. 18 milyar dolar geliri var. Cannes’da turist sayısı 2 milyon ve 130 tane otel var. Meşhur Cannes’da 500 restoran var. 3 bin lüks mağaza var. 11 tane 18 delikli golf sahası var. Yani lüks turizm yapmak istiyorsak bunları yapmamız lazım. Life Style yaşam tarzını sadece bir otelde yapmak yetmiyor. Sadece iki tane en iyi otelde de yapmak yetmiyor. Bütün her tarafta yapmak gerekiyor.

Bu konuların ciddi bir katma değer yaratacak şekilde yeniden yapılması halinde herhalde Bu da ekonomimize ciddi bir katkıda bulunacak, geçebileceğimiz pek çok ülke olacak’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

ANSİAD 11. Olağan Toplantısı, TTYD Başkanı Oya NARİN’in konuşmasının ardından ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın AKINCI’nın plaket takdimiyle sona erdi.