TTYD, TUROFED, BETUYAB ve DTB, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Katılımıyla Turizm Tahsisleri Toplantısı Düzenledi

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği TTYD, Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED, Belek Turizm Yatırımcıları Birliği BETUYAB ve Deniz Turizmi Birliği, 28 Mayıs 2018 günü Belek Regnum Carya Golf & Spa Resort’ta 4 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren “Kamu Taşınmazları Üzerindeki Turizm Yatırımlarının Sürelerinin Uzatılması ile Satışı Hakkında Yönetmelik” ile ilgili bir toplantı düzenledi.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun açılışını yaptığı toplantıya Maliye Bakanlığı’ndan Müsteşar Abdullah KAYA ve Milli Emlak Genel Müdürü Tufan BÜYÜKUZUN, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Müsteşar Ömer ARISOY, Müsteşar Yardımcısı  Ziya TAŞKENT, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Kudret ARSLAN, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Hüseyin DİNÇER ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Durmuş ÜNÜVAR ile adı geçen Bakanlıkların üst düzey bürokratları katıldı. Ayrıca toplantıyı düzenleyen kuruşlar olarak TTYD Başkanı Oya NARİN, TÜROFED Başkanı Osman AYIK, BETUYAB Başkanı Fikret ÖZTÜRK ve DTB Başkanı Erkan ÖZATAĞ da açılış oturumunda birer konuşma yaparak görüşlerini dile getirdiler.

Toplantının açılış kısmında bir konuşma yapan TTYD Başkanı Oya NARİN, şunları söyledi:

Kamu Taşınmazları Üzerindeki Turizm Yatırımlarının Sürelerinin Uzatılması ile Satışı Hakkında Yönetmelik, sektörümüzün tarihindeki en önemli reformlardan biridir ve  3. Turizm Hamlesinin mihenk taşı olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızı 3. Turizm Hamlesi şeklinde ifade ettiği istikamette yapılan bu başlangıç ile turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasında yer alma hedefine doğru önemli bir adım atılmıştır.

 

Yapılan düzenlemeyle kalan tahsis sürelerinin 49 yıla uzatılabilmesi,

·        Tesislerin gelişen ve değişen teknolojiye ve müşteri beklentilerine göre yenilenmesini, tefriş ve tadilatlarının yapılmasını kolaylaştıracak,

·        Öngörülebilirlik sağlayarak doğrudan yabancı yatırım girişlerini tetikleyecek,

·        Yeni yatırımlarla değeri ve rekabet gücü artan tesislerin Devlete ödeyeceği vergi ve yıllık hasılat miktarını artıracak,

·        Yenilemeler dolayısıyla başta inşaat olmak üzere turizmin geriye doğru bağlantılı olduğu sektörlerde ekonomi faaliyeti destekleyecek,

·        Gerek doğrudan yatırım girişlerinin artması, gerek artan döviz gelirleri neticesinde cari açığın finansmanına dolaylı ancak büyük ve sürdürülebilir bir katkı gerçekleşecek, bu katkı ekonomi genelinde dış finansman ihtiyacının azalması ve daha uygun finansman koşullarının oluşmasıyla ekonomik büyümenin artması anlamına gelecektir.

 

Bu düzenlemenin hayata geçmesinden büyük memnuniyet duyuyor ve başta Maliye Bakanı Sayın Naci AĞBAL, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan KURTULMUŞ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet ARSLAN ve Orman ve Su İşler Bakanı Sayın Veysel EROĞLU başta olmak Hükümetimize ve çok değerli Müsteşarlarımıza, Genel Müdürlerimize ve bürokratlarımıza teşekkürü borç biliyoruz.

 

Bu vesileyle, bu toplantı ve sonrasında bu önemli düzenlemenin uygulanmasında mevcut ekonomik şartlar göz önüne bulundurularak uyarlamaların yapılması gerektiğini ifade etmek isterim. Türkiye Turizmi, ülkemiz ekonomisinin birden fazla temel sorununa doğrudan çözüm katkısı yapabilecek güce ve potansiyele sahiptir. Dolayısıyla Türk Turizmini ülke ekonomisine yapabileceği potansiyel katkıya ulaştıracak reformlara devam edilmesini çok önemli görüyoruz. Bu noktada kamu ve özel sektör diyaloğunun bu düzenleme sürecinde olduğu gibi derinleştirilerek sürdürülmesine büyük değer veriyoruz.

 

BETUYAB Başkanı ve TTYD üyesi Fikret ÖZTÜRK’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda dört kuruluşun üyelerinden toplanan sorular Müsteşarlar başkanlığındaki heyete yönetilerek uygulamanın nasıl yapılacağına ilişkin bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

Bakan Mevlüt ÇAVUŞOĞLU konuşmasında Türk Turizminin geride bıraktığı sıkıntılı dönemde alınan tedbirlerin altını çizerek bundan sonraki dönemde çok daha yüksek performans için sektörü desteklemeye özel önem verdiklerini dile getirdi.

 

Yaklaşık 180 özel sektör ve 20 kamu temsilcisinin katıldığı ve 4 saat süren toplantıya Antalya Valisi Münir KARALOĞLU da başından sonun kadar katıldı ve toplantı kapanışından bir konuşma yaptı. Vali KARALOĞLU Türk Turizmin en önemli rekabet gücü unsurunun tesislerin yeniliği ve kalitesi olduğu gerçeği bulundurularak kamu ve özel sektörün işbirliği içerisinde sektörü zorlamadan ve bu rekabet avantajını daha ileriye götürecek şekilde uygulamalar yapılmasının önemine dikkat çekti.