KOSGEB Başkanı anlattı: Sıfır faizli krediden kimler faydalanacak?

2016’nın sonlarında az sayıda KOBİ bu imkandan yararlandı, çok fazla başvuru olunca da hem kredi miktarı artırıldı hem de başvurular bu yılın başına uzatıldı ve süre 20 Şubat’ta bitti. Peki, kaç KOBİ başvurdu, bunlardan kaçı yararlanacak, ne kadar kredi verilecek? KOSGEB Başkanı Recep BİÇER, merak edilen soruları yanıtladı…

Hürriyet’ten Noyan DOĞAN’ın haberine göre, geçen yıl, sıfır faizli kredi desteğinin ilk bölümünden 15 bin işletme yararlanmış. İkinci bölüm için, yani 20 Şubat’a kadar olan sürede de toplam 770 bin KOBİ başvurmuş. Bunların 230 bini geçen seneden başvurup da kredi alamayanlar, 540 bini de yeni başvuranlar. KOSGEB, 770 bin işletmenin, 460 bin 167’sinin başvurusunu onaylamış, işletmelere de ‘gidin bankadan kredinizi çekin’ diye mesaj yollamış. Bu işletmelerin yapması gereken tek işlem, KOSGEB’in başvuru formunu doldurmak. 460 bin 167 KOBİ’den 370 bini de bu işlemi gerçekleştirmiş; 90 bin 167’si ise formu doldurmamış.

 

EN DÜŞÜK KREDİ 20 BİN LİRA

 

Recep BİÇER, bu işletmelerin 28 Şubat’tan itibaren bankalara gidip, kredilerini kullanabileceklerini belirterek, “52 bin civarı işletme bankalardan ön onayı aldı ve gelip bizden kayıtlarını yaptırıyorlar. Başvuruyu kolaylaştırmak için KOBİ’ler, bizim veri tabanımıza kayıtlı değilse bankadan ön onay alıyor, sonra gelip bizim müdürlüklerimizde işlemini yapıyor, bankadan kredisini öyle kullanıyor” diyor. Recep BİÇER, hükümetin, KOSGEB’e 2,5 milyar lira kaynak tahsis ettiğini, bu paranın tamamını KOBİ’lere kullandırdıklarını ifade ederek, 2 ay içinde onayı çıkan tüm işletmelerin kredi işleminin biteceğini söylüyor. Peki, bu 460 bin 167 işletme ne kadarlık kredi kullanacak? Recep BİÇER, bu konuda şunları söylüyor: “KOBİ’leri hasılatlarına göre sıraladık ve küçük olan işletmelerden başladık. Piyasanın beklentileri, esnaf odaları ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde ve kaynağı da daha fazla kişiye kullandırmak adına; işletmeler cirolarına göre 20 bin liradan başlayıp, 50 bin liraya kadar kredi imkanından faydalanacaklar.”

BANKALAR ZORLUK MU ÇIKARIYOR?

 

Yeri gelmişken şunu da belirteyim. Bu kredi ile ilgili en çok şikayet edilen konu, KOSGEB onay verse de bankaların krediyi kullandırmada tereddüt etmesi. Küçük bir araştırma yaptım. KOSGEB onay verdi diye banka da krediyi kullandıracak diye bir şey söz konusu değil. İşletmenin borcu varsa, banka krediyi kullandırmıyor; bu, bir. İkincisi, işletmenin kredi geçmişi iyi değilse banka, yine krediyi vermiyor. Çünkü KOSGEB kredisinin anapara riski bankaların üzerinde. Üçüncüsü, her ne kadar KOSGEB kredisi olsa da bankalar, ipotek gibi teminat istiyor. Yani, kefalet sistemi bu kredide de geçerli. Eminim bu satırları okuyunca kimileri, ‘borcumuz olmasa neden krediye ihtiyaç duyalım?’ diyecektir. Haklısınız. Araştırmam sonucunda edindiğim izlenim şu. Evet, işini büyütmek için başvuranlar da var ama asıl büyük çoğunluk, ya piyasaya olan borcunu ya da çalışanlarının maaşlarını ödemek için KOSGEB kredisinin peşinde koşuyor.