Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, (TTYD) düzenlediği sohbet toplantısında basın mensupları ile bir araya gelerek turizm gündemini değerlendirdi. Toplantıda Türkiye turizminin dünya turizmi içindeki yeri ve gücüne dikkat çeken TTYD, sektörün sorunlarına da değindi.
TTYD Başkanı Oya Narin, Başkan Yardımcıları Mehmet Tevfik Nane, Şerife Bilgili Ercantürk, Ali Güreli, Naile Göçen Çukurova, Genel Sekreter Hale Altan’ın yer aldığı sohbet toplantısına çok sayıda basın mensubu ve köşe yazarı katıldı.
İSTİHDAMA KATKI 3 MİLYONU AŞTI
Toplantının başında TTYD Genel Sekreteri Hale Altan bir sunum gerçekleştirerek Türkiye’nin dünya turizmindeki yerini gözler önüne serdi: “Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tahminlerine göre Türkiye’de 2023 yılında turizmin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) doğrudan ve dolaylı 104.5 milyar dolar katkısı oldu. İstihdama katkı 3 milyonu aştı. WTTC projeksiyonlarına göre 2033 yılında ülkemiz turizm ve seyahat GSYH’si 131.7 milyar dolara, istihdam da 3 milyon 390 bine çıkacak. Turizmin GSYH’ya doğrudan katkısı yüzde 5, doğrudan ve dolaylı katkı toplam yüzde 12 düzeyinde gerçekleşti. 2023 yılında turizmin toplam istihdama katkısı yüzde 5, dolaylı ve doğrudan toplam yüzde 10 oldu. 2023 yılında Türkiye’de yaratılan 880.000 kişilik doğrudan istihdamın 108.000’ini turizm sektörü sağladı.
KREDİ VE ALTERNATİF FİNANSMAN ŞART
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) 2019-2023 dönemi kıyaslamasına göre, Türkiye, 2023’te 2019’a göre turizm gelirlerini yüzde 59 artırarak büyük turizm ülkeleri içerisinde birinci sıraya yerleşti. Tüm ülkeler arasında 3’üncü oldu. İspanya’yı yakalamak için daha kat etmemiz gereken mesafe var. 2023’te dünyanın en çok ziyaretçi alan şehirleri sıralamasında İstanbul 20.2 milyon ile birinci Antalya 16.5 milyon ile dördüncü sırada yer aldı. 2023, finansmana erişim açısından sıkıntılı bir yıl oldu. Sektörün belirli yatırımlar için hem krediye, hem de alternatif finansmana ulaşması şart.”
ÇOK CİDDİ İNSAN KAYNAĞI AÇIĞIMIZ VAR!
TTYD Başkanı Oya Narin ise Türkiye turizminin bugün geldiği noktada çok iyi durumda olduğunu söyledi. Narin: “Türkiye, turizmde başarılı. Ancak, bundan sonraki dönem için daha ince ayar yapmamız, farklı planlar hazırlamamız gerekiyor” dedi. İstihdama değinen ve turizm personelinin Arap yarımadasına kaydığını anımsatan Başkan Narin “Pandemi öncesi yeteri kadar insan kaynağımız vardı. Ancak, pandemi ve sonrasında biz sektör olarak insan kaynağımızı tutamadık. Son dönemlerde Arap yarımadasında başlayan turizmle ilgili gelişmeler istihdamı oraya kaydırdı. Dolayısıyla çok ciddi bir insan kaynağı açığımız oluşuyor. İnsanlarımız da haklı olarak 3-4-5 bin dolarlık aylık gelirle transfer oluyor.
“TESİSLERİMİZİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU 5 YILDIZLI”
Bizde tesislerin büyük çoğunluğu 5 yıldızlı. Bu da fiyat baskısı yaratıyor. Önemli rakibimiz İspanya’da tesislerin büyük çoğunluğu 4, 3, 2, 1 yıldızlı. Ayrıca uzun kalışları özendirecek turizm rezidansları diye farklı bir kategori de var. Biz de ise tesisler 5 yıldızlı. Talep az olduğunda 5 yıldızlı tesislerin fiyatı da düşüyor. Yeni dönemde buna göre bir planlama yapmak lazım” dedi.
“YENİ BİR PLANA İHTİYACIMIZ VAR”
“2033’e kadar yeni bir plana ihtiyacımız var” diyen Oya Narin, açıklamalarına şöyle devam etti: Bir plan olduğu zaman, yatırımcı heyecanlanır. Yatak kapasitesinin 2030-2040’lara uyumlanması, modernizasyon, yenileme yatırımları için kaynağa ihtiyacı var. Suudi Arabistan, Dubai ve Mısır, turizm sektörüne çok ciddi yatırımlar yapıyor. Dolayısıyla bizim geleceğe hazırlanmamız gerekiyor.
“TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR”
TTYD Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Nane ise turizm sektöründeki emek göçünün ulaştığı noktayı 100 bin kişi olarak tahmin etti. Nane: “Pandemi ve sonrasında göç 100 bin kişiyi geçmiştir. Üst yönetimde, kilit noktalarda, garson ve aşçılıkta Türkleri tercih ediyorlar. Ortadoğu ve Körfez ülkeleri Türkiye’den insan kaynağı çekiyor. Suudi Arabistan, turizmde hizmet almak üzere Müslüman ülke vatandaşlarını tercih ediyor. Biz ise Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan’daki okullarla anlaşma yapıp özellikle Antalya’ya personel çekmeye çalışıyoruz. Türkler turizm sektöründe çalışmak istemiyor. Neden? Çünkü sürdürülebilir bir çalışma ortamı sağlayamıyoruz. 25 yaşındaki gence yuva kurabilmesi için 12 ay iş veremiyoruz. Dolayısıyla personel sektörden uzaklaşıyor. Ayrıca mevcut personel için de lojman sıkıntımız var” ifadelerini kullandı
4 YILDIZLI OTEL FİYATINA 5 YILDIZLI OTEL SATIYORUZ!
TTYD Başkan Yardımcısı Ali Güreli ise Türkiye’yi İspanya ile karşılaştırdı: “Biz 5 yıldızlı otel yapıp, 4 yıldızlı fiyatına satıyoruz. Turist başına gelire bakılınca Türkiye, İspanya’nın yüzde 30-35 gerisinde kalıyor” diye konuştu.